Latest Posts

12 věcí, o kterých au pair nemluví

By 17:50

Spousta lidí si myslí, že být au pair je splněný sen. Jen samá zábava a dobrodružství. "Vždyť au pair ani není práce, moc se nenadřeš" - za tuhle větu bych vraždila...
Ten, kdo si to nezkusí, neví ...
Nedávno jsem četla jeden článek v angličtině, který mě motivoval a především inspiroval napsat tento článek.
Přesto, že být au pair je zážitek na celý život a nikdy bych neměnila, je tady pár věcí, o kterých vám au pair neřekne a na facebooku je taky nesdílí:

1. Problém se špinavými plenkami, usopleným nosem a zvratky


Přiznejme si to, děti občas umí být pěkně nechutné. Ať už jsou to špinavé plenky batolat, nudle u nosu těch starších, psí hovínko na botě anebo další nepříjemné věci, které patří k životu s dětmi. S tím vším se musí au pair ale poprat.

2. Tajná mise - jídlo


Spousta z nás to zná! Hlavně ze začátku našeho pobytu u hostující rodiny. Tiše postáváme za dveřmi a nasloucháme, jestli se zrovna někdo z rodiny vyskytuje v kuchyni nebo konečně můžeme jít do ledničky. Snažíme se vlastně v kuchyni komukoliv vyhnout. Nechceme, aby nás viděli vyjídat lednici, co a kolik toho sníme.

3. Nevíme, jestli pracujeme nebo ne 


Tohle je snad to nejhorší! Vetšinou máte v práci danou stálou pracovní dobu. Ale jako au-pair se vám naskytne několik situací, kdy si nejste jistí, jestli je vaše přítomnost očekávána, nebo ne. Nechcete se zbytečně ptát, protože máte strach, aby to nevyznělo tak, že nechcete trávit čas s rodinou, nebo naopak, aby z toho nevyšlo, že když už se ptáte, tak tedy můžete pracovat. Prostě to není snadné! Já bych doporučila mít jasnou představu o své pracovní době, než se rozhodnete pro svou hostitelskou rodinu. Samozřejmě se to bude asi často měnit, ale je dobré vědět, co může očekávat.


4. Jsme závislé na kávě


Zkrátka jsme závislé na naší kávě. Káva je první věc, kterou máme ráno a obvykle pak ještě jednu v průběhu dne s dalšími au pairkami v místním Starbucks. (Pokud zrovna nešetříme.. Ale o to se snažíme celý rok a moc nám to zatím nevychází)

5. Zeptat se, jestli někdo může přespat


Ano. Cítíme se, jako by nám bylo znovu 10. Tohle není váš dům, takže budete muset žádat o svolení pozvat si k sobě kamarádku. Pokud vám dají svolení, jste pravděpodobně jednou z těch šťastnějších, protože spoustě rodin se to nelíbí, a tak vám to prostě nedovolí.

6. Cítíte se hloupě, protože vaše angličtina je kritizovaná a opravovaná

Bez ohledu na to, jak skvělá je vaše angličtina, vaše děti si vždy najdou záminku smát se vašemu přízvuku, gramatice nebo slovní zásobě. Samozřejmě záleží na tom, jak staré máte děti, ale pokud se vám nebudou smát děti, vaši noví američtí přátelé alespoň jednou ano.

7. Musíme si promluvit...


Znáte to, po dlouhém dni už chcete jít jenom do svého pokoje a s nikým nemluvit. Jako au pair budete muset mít občas "small talk" s vašimi host rodiči. Někdy to může být dost vyčerpávající!

8. Jsme unavené už v 10 večer (vlastně už tak v 5)


Práce s dětmi dokáže unavit. Navíc ještě když musíte dělat spoustu domácích prací. Takže spousta z nás je ráda, když může jít spát už před 10 večer. Další den totiž musíme brzy vstávat, abychom vzbudily děti a tak to jde pořád dokola a dokola...

9. Brzké vstávání přesto, že jsme off


Kdo by neměl rád dny off? Konečně se můžeš vyspat a dopřát si zasloužený odpočinek. ŠPATNĚ! Pokud jsi au pair, většinou tě vzbudí děti svým křikem, pláčem, hádkami a dupotem. Kde pořád berou tu energii vstávat tak brzy?!

10. Stýská se nám


Jsme tisíce mil od našeho domova a rodiny. Po náročném dni, pod vlivem počasí se cítíte divně a začnete přemýšlet, proč tohle vůbec děláte? V těchto chvílích je vaší záchranou Skype s rodinou nebo se snažíte někam vyrazit se svými au pair přáteli. Oni totiž přesně vědí, čím si procházíte.


11. Nemáme ponětí, co budeme dělat po našem roce jako au pair


Mnozí z nás nemáme absolutně ponětí, co chceme dělat v budoucnosti. Být au pair pro nás znamená mít jistotu - ubytování, stravování a vcelku příjemné prostředí. Co se ale stane poté, co náš pobyt skončí?

12. Jedeme domů! Sucks!


I přes všechno výše uvedené jsme rádi, že jsme au pair, a tak přirozeně, když se náš pobyt chýlí ke konci, dostaneme depresi. Přesto, že svou rodinu budu muset jednou opustit na ty svoje 2 malé andílky nikdy nezapomenu! Ještě jsem pořád tady a už teď se mi chce brečet, že je budu muset opustit!

Takže než začnete žárlit na všechny au pairs, vzpomeňte si na tyto věci! Dokázali byste se s tím vším vypořádat? Pokud jste odpověděli kladně, tak je to možná příležitost pro vás! Přihlaste se do agentury, vyplňte přihlášku, najděte svou perfektní hostitelskou rodinu a můžete žít s námi náš "pohádkový" rok!

With Love
Stephanie! ♥

Velký dík patří Petronardě Di Caprio za pomoc při korekci textu!





You Might Also Like

8 komentářů

  1. úplně se vidím ve všem, co je tu vypsané! haha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že v tom nejsem sama! :D
      Hezký den!
      W/ love Stephanie

      Vymazat
    2. Já se v tom též skoro ve všem vidím :) hezky sepsáno

      Vymazat
  2. Ahoj, aupair mi nikdy nepřišlo jako super brigáda, spíš prostě podřadná práce jako služka, ale zajímalo by mě, co bys chtěla dělat dál, jaká vysoká a obor?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak jako služka si teda nepřipadám a nechci mluvit za všechny, ale myslím si, že v UK a Evropě je to spíš práce trochu jako služka, ale v USA ve většině případů rozhodně ne...
      Mám určitou vidinu a plány, ale rozhodně bych to nechtěla zakřiknout...
      Studovat nejdu.
      W/ love Stephanie

      Vymazat
  3. proč neplánuješ studium, jestli se můžu zeptat ? :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to sedí!! Bod 9 právě dnes! ;) :D Výstižný článek...

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda za každý váš komentář! :)